Wednesday, 31 May 2017

Kerja di Start Up Company

Hello and Assalamualaikum!

Wow, sedar tak sedar dah nak dekat 9 months bekerja. Rasa macam tak percaya boleh kerja lama. Haha. Benda yang best kerja dekat company start up ni adalah team kecil. Secara tak langsung, kau bebas untuk bercakap dgn siapa sahaja pasal apa pun walaupun itu bukan kepakaran kau. You are free to give your opinions!

Kau boleh interact secara langsung dengan bos kau tanpa perlu melalui supervisor, manager, secretary dan baru smp bos. Culture macam ini sangat bagus and sebab tu kot aku suka kerja dengan small team. Macam dulu aku kerja as retail assistant part time, team kecil, so kau bebas nk bagi pendapat, and you know your opinions being heard and taken.

Recently, company ada buat job vacancy ads. Kelakar bila bos kadang2 sebut satu persatu nama and what they wrote to impress. Paling tak boleh blah bila copy paste ayat bulat2 dari website. Dho kau ingat final year project je lecturer buat plagiarism check?? Dekat kerja pun ada okay. So tolong jangan malas sangat please. Be sincere bila kau nak apply kerja. Baru lah berkat.

Kerja dekat start up macam aku, nama je customer care. Haha orang bila dengar semua give me that look of eh kau belajar tinggi2 tapi kerja mcm ni. A non glamorous job orang kata. But I'mproud to say yang aku antara orang penting dalam company tu. Because unlike other companies, we are also a technology driven company to simplify customer's life in which semua nya di hujung jari. Order di hujung jari giteww. Which is meringankan kerja aku. And being involved in this copany secara tak langsung dah buka langkah untuk involve as sales and marketing field. Jumpa client and make a partnership. I mean that was fun. They gave you opportunity to grow.  Mana tahu lepas ni pergi other company and close other partnership as well.

Bila bekerja, secara tak langsung you have no other time untuk bersosial tak tentu arah. Kau spent time dengan orang yang bermakna je yang deserve your time. Dulu aku fikir juga, macam bila deactivate twitter and stuf, ala mcm tak best nya hidup. But I've done it and I'm impress that masa aku tak membazir stalk orang, mengata orang. Sebab mulut aku jahat sikit khenzz. Kang stalk secara tak langsung hati ni ada je terdetik. Hahaha! So yeah, now hanya ada facebook and instagram. Facebook tu sebab aku in charge juga untuk company's social media content writing. Instagram tak aktif tapi untuk stalk online shop. Hehehe.

Bila kita tak update sgt hidup kita dekat public, for some reason kau rasa safe, kau rasa life kau exclusive sbb hanya orang terdekat je tahu apa yang kau tengah buat and stuff. And secara tak langsung, kawan2 akan mesej kau personally and directly untuk tahu pasal hidup kau instead of setakat stalk secara sembunyi. Itu lah hikmah dia.

That's all til now. :)

p/s: Bila boss sebut nama satu satu applicant yang apply job, sekali ada satu nama yang familiar apply juga. Hahahaha gelak besar satu office. Haih bila love life kau pun boss tahu, memang tak boleh sorok lah nakkk. Hahaha.

Wednesday, 22 March 2017

Love is in the air.

Wah it has been a while tak membebel di laman ini. Hehe.

Life has been the same as usual. Pergi kerja balik kerja repeat. But yang best nya tiga kawan kawan   kahwin back to back. Dari Selangor ke Pahang dan kemudian ke Palembang. Jauh nauu wedding nya kan. Umur 24. Umur yang mana aku dah melalui zaman kwn kwn rapat kahwin satu persatu. Hehe.

Dulu semua member kata aku lah akan paling awal kahwin, malang nya ada cikgu Fizik aku time tu Cikgu Shukor berkata, selalunya yang beria time sekolah bercinta dia yang lambat kahwin. Tak guna mungkin masin pula kata kata tersebut. Tu yang tak ada bayang nak kahwin  utk aku smp skrg. Hahaha lol.

Dulu masa tengok Mahligai Cinta kat TV3 dulu, bila wartawan interview the newly wed couple tu tanya brp lama dah kenal, kebanyakannya kata 6 bulan, setahun, etc. Mcm sekejap je and dh kahwin. Aku time tu pelik. Tapi skrg aku tahu knp kot. Bila dah penat sgt nak bercinta and umur pun makin meningkat, bila masa kau dh jumpa org yang ada impian yg sama which is nak settle down, sbb tu semua bnd cepat je. Especially with umur yang dh lanjut, secara tak langsung dh makin stable.

Lelaki kan banyak tanggung jawab. Family dia, adik beradik dia. Jadi bila kita sang perempuan eager utk berkahwin, mcm memaksa sedangkan berkahwin tu bila kau dah sedia nak memikul tanggungjawab. Tapi itu juga tak bermakna yang lelaki kena take it slowmo macam tak berusaha utk bersusah utk fasten the phase tu. Haha

Ala tapi everything has it's on time. Semua orang berbeza waktu jatuh, bangun, hidup, mati, susah, senang. Jadi look at yourself, kau rasa dgn diri kau skrg kau mampu ke nak jadi isteri orang or suami orang. Dengan perangai kau skrg ni, terkinja kinja ni boleh ke menjaga maruah keluarga partner kau? Dengan diri yang masih tak dapat mengekang kejahatan mahupun nafsu sendiri, layakkah kau if nak jadi mak atau ayah dkt ank kau? Time like this bukan masa nya nak look around mcm we chat cari perempuan or lelaki molek yang sudi layan kau, and smp masa kau grab dia luah kata cinta.

Masa awal perkenalan mmg rajin gila stalk, rajin gila chat, rajin gila. Tapi ya tuhan sistur melalui nya banyak kali di mana ianya hanya di AWAL perkenalan. Hahaha. Smp masa nya nnt akan berlaku conversation yang, " i pun ada life i juga, takkan nak mesej 24 jam", "u buat apa? dah makan? okay i nak main game", "i tertido, sorry tak bagi tahu", and seterusnya diam membisu, kahkahkah. Kelakar bila diingatkan balik.

Perempuan dia jual mahal, tapi sekali dia fall in love, she fell real hard and menatang mcm minyak yg penuh sampai orang rimas muak jelak. Hahaha. Lelaki pula dia awal2 je dan seterusnya dia biar smp satu masa dia tak sedar dgn biar nya yang dia buat slowly dia melepaskan orang tu pergi.

Dah tu takkan tak boleh nak bercinta?!

Boleh laa. Cuma we all have been warned about love ni. Cuma every one wants to be loved, appreciated, wanted in this life. So have fun in it, be broken hearted, get up , fall in love again, and repeat. Haha. Sampai bila?

Sampai akan ada orang yang boleh tatang kau macam minyak yang penuh macam cara kau tatang orang yang kau sayang. Macam these lovebirds niiiii!

Bestfriend dari darjah 3. :')
Bestfriend susah senang di UPM, roommate, coursemate, teammate, etc

Wedding di Palembang. Being treated as VVIP overthere. Mekasih mas Syukri, Bu Sella. Kenal for one month and a half di Melaka but I'm honored to be invited and celebrate your big day.